Cookies Policy
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μαθε περισσοτερα
Συμφωνω
close
μήνυμα συστήματος

Αυτοπαραγωγή (Net-Metering) Βιομηχανικά κτίρια - Μέση τάση

1. NET-METERING

Το Net-Metering είναι  ο ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας ενός φωτοβολταϊκού σταθμού με την καταναλισκόμενη ενέργεια μιας παροχής κατανάλωσης.

  Ο σταθμός παραγωγής μπορεί να εγκατασταθεί  είτε στον ίδιο ή σε όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης  είτε σε απομακρυσμένο της ηλεκτρικής εγκατάστασης χώρο αρκεί να συνδέεται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης η οποία θα αποτελεί μέρος της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Το Φ/Β σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί επί κτιρίου ή και επί εδάφους.

Κατά τη λειτουργεία ενός Φ/Β συστήματος η ανάγκη για ενέργεια της παροχής που είναι συνδεμένο το φ/β σύστημα , καλύπτεται πρώτα από το Φ/Β ενώ αν αυτή η ενέργεια δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση τότε απορροφάτε ενέργεια από το δίκτυο. Ενώ σε περίπτωση που το Φ/Β σύστημα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται η παροχή τη δεδομένη στιγμή  αυτή διοχετεύεται στο δίκτυο προκειμένου  να συμψηφιστεί με την αυτή που απορροφάτε από το δίκτυο όταν το Φ/Β δεν παράγει.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα , σε ένα Φ/Β σύστημα Net metering  , η προσθήκη συσσωρευτών όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περίπτωση πλεονάζουσας ενέργειας αυτή αποθηκεύεται στις μπαταρίες με σκοπό να χρησιμοποιηθεί τις βραδινές ώρες μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απορροφάτε από το δίκτυο.

Η ισχύς ενός Φ/Β σταθμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10kWp για οικιακές παροχές και 100kWp για τις επαγγελματικές παροχές.

Δικαίωμα εγκατάστασης ενός  Φ/Β συστήματος στα πλαίσια του Net Metering έχουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του έχουν τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη) και οι οποίοι διαθέτουν ενεργή παροχή ρεύματος.

Ένα φωτοβολταικό σύστημα μπορεί να συνδεθεί αποκλειστικά σε  μια  μόνο παροχή κατανάλωσης, ενώ παροχή η οποία διαθέτει Φ/Β σύστημα αυτοπαραγωγής δεν υπεισέρχεται σε έτερο ενεργειακό συμψηφισμό.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας και ο συμψηφισμός της με την καταναλισκόμενη ενέργεια διενεργείτε απο τον πάροχο σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό, σε περίπτωση πλεονάζουσας ενέργειας αυτή μεταφέρετε στον επόμενο εκκαθαριστικό μέχρι τα 3 έτη. Σε περίπτωση πλεονάζουσας ενέργειας κατά την τελική εκκαθάριση με την παρέλευση της τριετίας αυτή διοχετεύεται δωρεάν στο δίκτυο και ξεκινάει νέος 3ετής κύκλος.

Ένα σύστημα Net-Metering αποτελείται αποκλειστικά από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια με τα των βάσεων στήριξης, το μετατροπέα ισχύος, το ηλεκτρολογικό υλικό (ήτοι καλώδια, ηλεκτρολογικοί πίνακες προστασίας και διακοπτικό υλικό) καθώς και τη μετρητική διάταξη του ΔΕΔΔΗΕ που λαμβάνει στοιχεία επι της παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ενώ σε περίπτωση Net metering με αποθήκευση γίνεται χρήση  συσσωρευτών  με τη κατάλληλη μονάδα διαχείρισης.

Η έννοια της αυτοπαραγωγής εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες, ενώ στην Ελλάδα αποτελεί νόμο του κράτος από το 2015. Στον τελευταίο νόμο  5037/2023, ορίζονται όλες οι διαδικασίες, προϋποθέσεις και τα περιθώρια εγκατάσταση Φ/Β συστήματος στα πλαίσια της αυτοπαραγωγής ενώ επισημαίνονται και οι διαφορές του Net metering με το Net Billing.

Παράδειγμα απόσβεσης επαγγελματικής  εγκατάστασης ισχύος 100 kW

2. Εικονικος Ενεργειακος Συμψηφισμος (Virtual Net Meteing)

Με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual Net Metering) είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός της εγχεόμενης στο δίκτυο ενέργειας από ένα Φ/Β σταθμό παραγωγής με την απορροφημένη ενέργεια από μία ή περισσότερες παροχές του αυτοπαραγωγού, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός το Φ/Β σύστημα να είναι στον ίδιο χώρο με  την ή τις  παροχές κατανάλωσης.

Δικαίωμα ένταξης στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό έχουν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, κατ΄ επάγγελμα  αγρότες (για αγροτικές παροχές ) και ενεργειακές κοινότητες.

Οι προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης και η παροχή του Φ/Β σταθμού πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις :

  1. Να είναι όλες στο όνομα του αυτοπαραγωγού (ΑΦΜ).
  2. Να εκπροσωπούνται από τον ίδιο πάροχο
  3. Να ανήκουν όλες στον ίδιο διαχειριστή δικτύου.
  4. Να βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα.
  5. Να μην υπεισέρχονται στη διενέργεια έτερου συμψηφισμού.
3. NET-BILLING

To Net-Billing είναι η νέα μέθοδος ενεργειακού συμψηφισμού για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που επιδιώκουν εγκαταστάσεις άνω των 100kW βάσει του Ν.5037/2023. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος μοιάζει ίδιος με εκείνο του Net-Metering με τη διαφορά πως η εγχεόμενη ενέργεια δεν συμψηφίζεται αλλά αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την εγκατάσταση ενός συστήματος Net-Billing δεν διαφέρει καθόλου από εκείνο του Net-Metering. Η μοναδική διαφορά είναι στο τρόπο τιμολόγησης και απόσβεσης της επένδυσης.

 

Διαφορές Net Metering και Net Billing

  • Στο Net- metering Συμψηφίζονται κιλοβατώρες, ενώ στο net-billing γίνεται οικονομικός συμψηφισμός στο λογαριασμό ρεύματος.
  • Ο ενεργειακός συμψηφισμός στο Net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά  ενέργειας, ενώ στο Net Billing μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που αυτοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.
  • Στο net-metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν αυτοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου ‘ αποθηκεύεται’ για διάστημα έως και τριών ετών . Μετά την τριετία γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται. Αντιθέτως, στο net-billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με ένας από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία.
  • Στο Net – metering υπάρχει πλέον ανώτατο όριο ισχύος 10 kWp για οικιακές παροχές & 100 kWp για επαγγελματικές  επιχειρήσεις, ενώ στο Net- Billing το μόνο όριο είναι Συμφωνημένη Ισχύς της παροχής εγκατάστασης.
  • Για επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται το εικονικό net-metering . Αντιθέτως το εικονικό net- billing, μπορεί να γίνει και από μία μόνο επιχείρηση είτε μέσω κάποιάς κοινότητας ανανεώσιμης ενέργειας.

Τρόποι αποζημίωσης εγχεόμενης ενέργειας  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

  • 65,74€/MWh (έως και τον Αύγουστο του 2024) για έγχυση ενέργειας στο Δίκτυο λιγότερο από 1.500MWh ετησίως
  • Συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ή απευθείας στις αγορές ηλεκτρική ενέργειας μέσω ΦOΣΕ ή να συνάψουν διμερείς συμφωνίες (PPAs) για έγχυση ενέργειας στο Δίκτυο μεγαλύτερη από 1.500MWh ετησίως.

3.1 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Παράδειγμα απόσβεσης συστήματος  Net billing με πώληση της εγχεόμενης ενέργειας.

4. Εικονικος Ετεροχρονισμενος Συμψηφισμος Virtual Net billing

Virtual Net billing είναι η δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β σταθμού , σε διαφορετικό χώρο από τη θέση της παροχής κατανάλωσης. Στο Virtual Net billing επιτρέπεται ο εικονικός ετεροχρονισμένος συμψηφισμός ενέργειας από ένα Φ/Β σταθμό με περισσότερες από μία παροχές κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού.

Όλη η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού σταθμού   διοχετεύεται στο δίκτυο και συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη.

Οι εγκαταστάσεις του αυτοκαταναλωτή λαμβάνουν κανονικά ενέργεια από το δίκτυο

Από την ενέργεια που άντλησε από το δίκτυο ο αυτοκαταναλωτής αφαιρείται η ενέργεια που παρήγαγε ταυτοχρονισμένα ο φωτοβολταϊκό σταθμός.

Το υπόλοιπο κόστος της ενέργειας που αντλήθηκε από το δίκτυο (αφού αφαιρεθεί η ενέργεια που παρήγαγε ταυτοχρονισμένα ο φωτοβολταϊκός σταθμός)   θα συμψηφίζεται με το ποσό που αντιστοιχεί στην ενέργεια που πωλήθηκε (συμψηφισμός σε €).

Η θέση εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε περιφέρεια, ανεξαρτήτως που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης.   

5. ZERO FEED-IN

Η ραγδαία ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών καταστεί πλέον τα δίκτυα κορεσμένα. Πρακτικά η παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι αρκετά υψηλή ώστε τα δίκτυα μεταφοράς δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Τη λύση στην ενεργειακή διαχείριση προσφέρει το Zero Feed-In. Με τη λύση του Zero Feed-In η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος διατίθεται αποκλειστικά στις καταναλώσεις της εγκατάστασης χωρίς να εγχέεται στο δίκτυο και να επηρεάζει τα όρια του.

 

Ο εξοπλισμός που διέπει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής με Zero Feed-In είναι ίδιος ακριβώς με εκείνο του Net-Metering με την επιπλέον προσθήκη ενός αναλυτή ενέργειας ο οποίος εμποδίζει την ροή ενέργειας προς το δίκτυο.

 

5.1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο αυτοκαταναλωτής μπορεί να εγκαθιστά σταθμό παραγωγής χωρίς έγχυση της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, αλλά για δική του κατανάλωση, εγκατεστημένης ισχύος μέχρι και στο 100% της Συμφωνημένης Ισχύος της παροχής κατανάλωσης.

Το σχήμα zero feed-in καθιστά δυνατή την σύνδεση του σταθμού παραγωγής σε κορεσμένο δίκτυο, αρκεί ο κορεσμός να οφείλεται στην υπέρβαση της ονομαστικής ισχύος των στοιχείων του Δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του Δικτύου.

5.2 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Παράδειγμα απόσβεσης συστήματος με zero feed in

Για περισσότερες πληροφορίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210 275 6802 ή με