ΗΛΙΑΚΗ ΑΝΤΛΗΣΗ

Τι είναι : 

iliaki-antlisi-1.pngΕίναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο αντλεί νερό σε μια δεξαμενή όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Ιδιαίτερα χρήσιμη και αξιόπιστη ειδικά σε περιοχές που είναι απομονωμένες και δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ. Δεν έχει μπαταρίες για την χρήση του κάτι το οποίο το καθιστά σύστημα με μηδενικά αναλώσιμα και μηδενικό κόστος συντήρησης.

Που χρησιμοποιείται : 

H άντληση νερού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γεωτρήσεις, πηγάδια, λίμνες, ποτάμια, για χρήσεις όπως π.χ. μια νέα καλλιέργεια με ελαιόδεντρα ή την απομακρυσμένη κτηνοτροφία. Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και σε υπάρχουσα εγκατάσταση άντλησης καθώς δεν απαιτείται η αντικατάσταση της τριφασικής αντλίας που χρησιμοποιείται.

Πώς λειτουργεί και από ποια μέρη αποτελείται :

eee.jpgΗ αρχή λειτουργίας του ηλιακού μετατροπέα αντλητικών συστημάτων βασίζεται στη ταυτόχρονη λειτουργία των φωτοβολταικών πλαισίων, του ηλιακού μετατροπέα και της αντλίας νερού. Ο ηλιακός μετατροπέας συνδέεται με την φωτοβολταική μονάδα η οποία αποτελείται από ένα πλήθος φωτοβολταικών πλαισίων. Ο αριθμός τους εξαρτάται από την ισχύ της αντλίας της εγκαταστάσεως η οποία επηρεάζει και την ισχύ του ηλιακού μετατροπέα. Ο ηλιακός μετατροπέας άντλησης έχει συνολικά τον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος, ο οποίος τροφοδοτεί την αντλία νερού δίνοντας της τη κατάλληλη ενέργεια ανάλογα την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.  Η αντλία λειτουργεί όσο υπάρχει ηλιοφάνεια . Προτείνεται η χρήση δεξαμενής για την αποθήκευση του νερού, ώστε να υπάρχει απόθεμα και να το  χρησιμοποιούμε όταν δεν έχει ήλιο.