Cookies Policy
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μαθε περισσοτερα
Συμφωνω
close
μήνυμα συστήματος

Αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα

Σκοπός ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού  συστήματος είναι να παρέχει ρεύμα σε μια οικία ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο (π.χ. το εξοχικό, το σκάφος κ.α.) χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς εξάρτηση από το δίκτυο της ΔΕΗ, άρα δεν υπάρχουν λογαριασμοί, πάγια, κόστος μεταφοράς γραμμής (ρολόι) κλπ., μόνο «δωρεάν» ενέργεια από τον ήλιο.

Πλέον η αυτόνομη ηλεκτροδότηση με αυτόνομα Φωτοβολταϊκά είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιόπιστη. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδιάλειπτη και ικανή να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε φορτίο αρκεί να έχει γίνει η σωστή μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό για αυτόνομα Φωτοβολταϊκά.

Επίσης ένας άλλος τρόπος κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών, είναι τα υβριδικά συστήματα που εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα την ηλιακή & την αιολική ενέργεια, τα οποία διαθέτουν φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες. 
Το αυτόνομο σύστημα μοιάζει στη βασική δομή του με το εφεδρικό σύστημα back up απλά είναι εγκατεστημένο σε μόνιμες βάσεις και είναι φυσικά μεγαλύτερου μεγέθους.

Με το αυτόνομο σύστημα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ηλεκτρικής ενέργειας του χώρου που το τοποθετούμε και δεν μπορούν να καλυφτούν από άλλη μορφή ενέργειας.
Ανάλογα με τις ανάγκες μας, το συνολικό κόστος ενός αυτόνομου συστήματος κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η συντήρηση που απαιτεί ένα αυτόνομο σύστημα είναι μηδαμινή και αφορά κυρίως έναν περιοδικό (λίγες φορές τον χρόνο) καθαρισμό (ξεσκόνισμα) των επιφανειών των ηλιακών συλλεκτών και τον έλεγχο των συσσωρευτών (μπαταρίες).

 

Η Αέναος Ενεργειακά Συστήματα εξειδικεύεται εδώ και δεκαετίες στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης και με εμπειρία εκατοντάδων εγκατεστημένων έργων, σε όλη την Ελλάδα, εγγυάται αξιόπιστη μελέτη, άμεση προμήθεια υλικών και ενός αποτελεσματικού και οικονομικού αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος.

Εφαρμογες φωτοβολταϊκων σε κατοικιες

Η χρήση των φωτοβολταϊκών σε αυτόνομα συστήματα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοικιών, που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές ή απομακρυσμένες από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. και αποδεικνύεται πολλές φορές ότι αποτελεί μια συμφέρουσα επιλογή συγκριτικά με το κόστος σύνδεσης με την Δ.Ε.Η., ή ακόμη με τη χρήση συμβατικών μέσων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος και αποδεικνύονται μακροπρόθεσμα πολύ πιο δαπανηρά.

Η άμεση παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει σχετική ανεξαρτησία από την Δ.Ε.Η. με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ιδιωτών να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στοχεύοντας στην αποφυγή υψηλότερων τιμών στο μέλλον ή επιπτώσεων από ξαφνικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 

 

Φωτοβολταϊκα σε καταναλωτικα προϊοντα και τηλεπικοινωνιες

Μια τεράστια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων με ευρύτατο πλήθος χρήσεων είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις εφαρμογές των φωτοβολταϊκών. Γενικότερα τα φωτοβολταϊκά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε κρίνεται απαραίτητη η αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για μικρές καταναλώσεις. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες εφαρμογές:

 • Υπολογιστές τσέπης
 • Φορητές ηλεκτρ. συσκευές (λαμπτήρες, τηλεοράσεις, ψυγεία, κ.α)
 • Τροχόσπιτα - Τροχοβίλες
 • Σκάφη αναψυχής
 • Καντίνες
 • Προκατασκευασμένες Οικίες
 • Οικίσκους
 • Κάμπινγκ

Σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες μπορούν να υποστηριχτούν ραδιοτηλεοπτικοί αναμεταδότες, τηλεφωνικά συστήματα και αυτόνομοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, συστήματα ελέγχου και τηλεδιαχείρισης, μετεωρολογικοί σταθμοί. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν ιδανική λύση για περιοχές όπου είναι απαραίτητη η εγκατάσταση τέτοιων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δεν είναι δυνατή η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αγροτικες εφαρμογες φωτοβολταϊκων

Η εφαρμογή των φωτοβολταϊκών στοιχείων αποτελεί ιδανική λύση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Συνεπώς μια μεγάλη κατηγορία αγροτικών εφαρμογών μπορούν να υποστηριχτούν όπως:

 • Φωτισμός
 • Άντληση νερού
 • Θέρμανση θερμοκηπίων
Φωτοβολταϊκα σε εξωτερικο φωτισμο

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι μια εξαιρετική λύση για φωτισμό εξωτερικών χώρων. Η αποφυγή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σύνδεσης με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που για λόγους ασφαλείας πρέπει να είναι στεγανή, αποδεικνύεται ένα σημαντικό όφελος. Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζεται συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά την διάρκεια της ημέρας που συσσωρεύεται προκειμένου να καταναλωθεί τη νύχτα. Ένα τέτοιο σύστημα εξωτερικού φωτισμού περιλαμβάνει το φωτοβολταϊκό στοιχείο, τον συσσωρευτή, όπως επίσης και φωτοκύτταρο για την αυτόματη λειτουργία του φωτιστικού σώματος με τη δύση του ήλιου. Μια μεγάλη ποικιλία κάλυψης εφαρμογών μπορεί να επιτευχθεί όπως:

 • Φωτισμός δρόμων
 • Αγροκτήματα
 • Κήποι
 • Πάρκιγκ
 • Στάσεις λεωφορείων
 • Τηλεφωνικοί θάλαμοι
 • Συστήματα σηματοδότησης
 • Διαφημιστικές πινακίδες
 • Συστήματα φωτισμού ασφαλείας. 
Βασικος εξοπλισμος

Ο βασικός εξοπλισμός ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι:

Τα φωτοβολταικά πάνελ (photovoltaic panels) τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι πηγές ρεύματος και παράγουν συνεχές ρεύμα και τάση. Οι δύο βασικοί τύποι είναι τα μονοκρυσταλλικά και τα πολυκρυσταλλικά πάνελ. Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την ισχύ του σε ιδανικές συνθήκες (Wp). Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον προσανατολισμό και την κλίση του φωτοβολταϊκού πάνελ.


 

 Ο ρυθμιστής φόρτισης ή ελεγκτής φόρτισης (solar charge controller) είναι το "μυαλό" του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος και είναι εκείνο το υποσύστημα που αναλαμβάνει τη φόρτιση των μπαταριών. Λαμβάνει ως είσοδο την έξοδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την μετατρέπει σε κατάλληλα επίπεδα ρεύματος και τάσης για την φόρτιση των μπαταριών. Επίσης, αναλαμβάνει την παρακολούθηση του επιπέδου φόρτισης και αντίστοιχα λαμβάνει την απόφαση διακοπής αυτής όταν οι μπαταρίες είναι γεμάτες. Έχουμε δύο τεχνολογίες ρυθμιστών φόρτισης τους MPPT (σύγχρονοι- έξυπνοι) και τους PWM. Πλέον στα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά επιλέγουμε πάντα MPPT ρυθμιστές.

 

 

 

    Οι μπαταρίες ή συσσωρευτές (batteries) ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια για όταν δεν είναι διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια (βράδυ ή συννεφιά). 
Οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι μολύβδου-θειικού οξέος βαθιάς εκφόρτισης και τα τελευταία χρόνια οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών λιθίου.
Διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου ή κλειστού τύπου και διαχωρίζονται ανάλογα με την τάσης τους συνήθως σε 2βολτες, 6βολτες και 12βολτες. Οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών χαρακτηρίζονται από την τάση τους (V), από την χωρητικότητά τους (Ah) και τους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης. 
Προσοχή χρειάζεται η θερμοκρασία χώρου στην οποία βρίσκονται οι μπαταρίες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού και ο επαρκής αερισμός ειδικά όταν πρόκειται για μπαταρίες ανοιχτού τύπου. 
Σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλών απαιτήσεων προτείνετε η χρήση 2V στοιχείων.

 

 

Ο αντιστροφέας (inverter) μετατρέπει την dc τάση των μπαταριών σε εναλλασσόμενη. Χαρακτηρίζεται από την ισχύ του και υποδηλώνει το σύνολο των ταυτόχρονων φορτίων που μπορεί να "σηκώσει" ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό. Υπάρχουν αντιστροφείς καθαρού και τροποποιημένου ("βρώμικο" φάσμα ρεύματος ικανό να προκαλέσει ζημιές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό) ημιτόνου. Ο αντιστροφέας χαρακτηρίζεται από την ισχύ του (kVA), την ισχύ εκκίνησης που μπορεί να δώσει για μικρό χρονικό διάστημα, την τάση μπαταρίας που λειτουργεί και από το γεγονός αν μπορεί να φορτίσει μπαταρίες ή όχι (απλός αντιστροφέας ή αντιστροφέας/φορτιστής). Στα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά επιλέγουμε μόνο αντιστροφείς καθαρού ημιτόνου.


Η ανεμογεννήτρια (wind generator) μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική και συνήθως χρησιμοποιείται επικουρικά στα φωτοβολταϊκά. Συνήθως επιλέγεται σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα που απαιτείται λειτουργία και το χειμώνα.


 

Για περισσότερες πληροφορίες, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210 275 6802, ή με ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας παρακάτω